Lucynka

Lucynka

Kucharz
[Przepisów: 23]

Cytrynówka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2

Idealna nalewka na wypady w góry...

Cytrynówka

Składniki:

Cytrynówka

 

  • 1l - spirytusu
  • 1l - wody (ale zależy jak mocne chcesz)
  • 6 - 7 - dużych cytryn
  • 200g - rodzynek
  • cukier i miód

Sposób przygotowania:

Cytrynówka
Cytryny dokładnie szorujemy w wodzie. Połowę obieramy ze skórki, resztę zostawiamy ze skórką. Cytryny pokroić w plasterki i wyrzucić jak najwięcej pestek żeby nalewka nie była gorzka. Do słoja wrzucamy cytryny, wsypujemy ok. szklanki cukru i kilka łyżek miodu - tu wszystko zależy czy chcemy uzyskać nalewkę bardziej czy mniej słodką :) - dodajemy rodzynki, spirytus i wodę. Mieszamy. Nalewkę odstawiamy na 2 tygodnie - co jakiś czas należy ją zamieszać. Po tym czasie otrzymujemy aromatyczny i dość ostry przy tych proporcjach trunek. Nalewkę przelewamy do butelek starając się nie zamącić całości- dobrze jest użyć wężyka do ściągnięcia wyklarowanego płynu a mętną końcówkę nalewki to można od razu degustować.