Sposób przygotowania:
Nalewka cytrynowa z nutą mięty
Cytryny sparzamy wrzątkiem i ścieramy z nich żółtą skórkę. Przekładamy do słoja. Z cytryn wyciskamy sok i wlewamy do skórek.
Wodę zagotowujemy z cukrem i mieszamy do rozpuszczenia. Przelewamy do słoja i pozostawiamy do wystudzenia. Następnie dokładamy gałązki mięty i wlewamy spirytus. Odstawiamy na trzy dni, następnie filtrujemy i rozlewamy do butelek.
Nalewka powinna jeszcze postać 1-2 dni, aby się ładnie ustała.
Wodę zagotowujemy z cukrem i mieszamy do rozpuszczenia. Przelewamy do słoja i pozostawiamy do wystudzenia. Następnie dokładamy gałązki mięty i wlewamy spirytus. Odstawiamy na trzy dni, następnie filtrujemy i rozlewamy do butelek.
Nalewka powinna jeszcze postać 1-2 dni, aby się ładnie ustała.
mocsłodkości
WWWiola
Ja filtruję przez filtr do kawy. Czasem dwa razy. I nigdy nie zlewam wszystkiego. Osad na dole zostawiam. I ważne jest, jeśli wlewa się syrop cukrowy albo miodowy, żeby zebrać z niego pianę.
skuter5