Sposób przygotowania:
Cytrynówka `la Igraszki Losu
Cytrynę dokładnie szorujemy ( ważne jest żeby skorka była intensywnie żółta – od tego zależy kolor vodki ).
Skórkę obieramy cieniutko tak aby nie było białego albedo. Skórkę z cytryny wrzucamy do słoika, dodajemy rodzynki, wlewamy spirytus, zakręcamy i odstawiamy na 1-2 godziny w słoneczne miejsce.
Wodę podgrzewamy, dosypujemy cukier, wlewamy wyciśnięty z cytryny sok i gotujemy do momentu rozpuszczenia się cukru, wyłączamy i zostawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Spirytus odcedzamy, wlewamy do zimnej wody cytrynowej, mieszamy, zlewamy do butelki i wstawiamy na minimum 2 godziny do lodówki.
Najlepiej smakuje mocno schłodzona.
Skórkę obieramy cieniutko tak aby nie było białego albedo. Skórkę z cytryny wrzucamy do słoika, dodajemy rodzynki, wlewamy spirytus, zakręcamy i odstawiamy na 1-2 godziny w słoneczne miejsce.
Wodę podgrzewamy, dosypujemy cukier, wlewamy wyciśnięty z cytryny sok i gotujemy do momentu rozpuszczenia się cukru, wyłączamy i zostawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Spirytus odcedzamy, wlewamy do zimnej wody cytrynowej, mieszamy, zlewamy do butelki i wstawiamy na minimum 2 godziny do lodówki.
Najlepiej smakuje mocno schłodzona.