edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Czekodżem, czyli śliwkowa nutella

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Mąż po skosztowaniu zawołał zachwycony: "smakuje jak zgnieciona bombonierka!" :)))

Czekodżem, czyli śliwkowa nutella Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Czekodżem, czyli śliwkowa nutella

 

  • 1 kg dojrzałych węgierek – waga bez pestek
  • 30 dag cukru
  • 30 g gorzkiego kakao
  • łyżka rumu
  • 1/4 szklanka wody

 

Sposób przygotowania:

Czekodżem, czyli śliwkowa nutella
Słoiczki i nakrętki umyłam, wyparzyłam i osuszyłam. Śliwki umyłam, usunęłam pestki, przełożyłam do rondla (dobrze, żeby miał grube dno) i zasypałam cukrem. Na wolnym ogniu doprowadziłam do wrzenia i od czasu do czasu mieszając gotowałam bez przykrycia do prawie całkowitego odparowania płynu. Zdjęłam z palnika i zmiksowałam blenderem. Ponownie postawiłam na palnik. Kakao dokładnie wymieszałam z rumem i wodą, przelałam do śliwek. Całość wymieszałam i gotowałam jeszcze kilka minut. Gorącym dżemem napełniłam słoiczki, natychmiast zakręciłam i postawiłam na 10 minut do góry dnem. Swój czekodżem wykonałam w oparciu o ten przepis: http://www.mojewypieki.com/przepis/czekowisnia,-czyli-konfitura-wisniowa-dla-lasuchow
Czekodżem, czyli śliwkowa nutella
Umyte śliwki bez pestek odważyłąm i zasypałam odpowiednią ilością cukru.
Czekodżem, czyli śliwkowa nutella
Dusiłam bez przykrycia na wolniutkim ogniu często mieszając.
Czekodżem, czyli śliwkowa nutella
Po odparowaniu większości płynu zmiksowałam blednerem.
Czekodżem, czyli śliwkowa nutella
Dodałam kakao rozprowadzone w wodzie z rumem.

Tagi:

beza bezy