Sposób przygotowania:
Czekodżem, czyli śliwkowa nutella
Słoiczki i nakrętki umyłam, wyparzyłam i osuszyłam. Śliwki umyłam, usunęłam pestki, przełożyłam do rondla (dobrze, żeby miał grube dno) i zasypałam cukrem. Na wolnym ogniu doprowadziłam do wrzenia i od czasu do czasu mieszając gotowałam bez przykrycia do prawie całkowitego odparowania płynu. Zdjęłam z palnika i zmiksowałam blenderem. Ponownie postawiłam na palnik. Kakao dokładnie wymieszałam z rumem i wodą, przelałam do śliwek. Całość wymieszałam i gotowałam jeszcze kilka minut. Gorącym dżemem napełniłam słoiczki, natychmiast zakręciłam i postawiłam na 10 minut do góry dnem. Swój czekodżem wykonałam w oparciu o ten przepis: http://www.mojewypieki.com/przepis/czekowisnia,-czyli-konfitura-wisniowa-dla-lasuchow
2milutka
reanja
edytaha
Agatko, dzisiaj smażę następną porcję, tym razem z poczwórnej ilości śliwek :)
edytaha
Reniu, ja zrobiłam pierwszy raz, ale tak nam posmakowało, że już oba słoiczki zostały zjedzone :)