Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Czekolada dwukolorowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Domowa czekolada dwukolorowa.

Czekolada dwukolorowa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Czekolada dwukolorowa

 

  • Masa ciemna:
  • 1/2 kostki palmy
  • 3 łyżki ciemnego kakao
  • 5 łyżek cukru
  • 5 łyżek wody
  • 1 szklanka mleka w proszku
  • Masa biała:
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka cukru
  • 1/4 kostki palmy
  • 1,5 szklanki mleka w proszku

Sposób przygotowania:

Czekolada dwukolorowa
Masa ciemna: Do garnka przełożyć palmę. Dodać do niej cukier, kakao i wodę. Podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając, aż wszystko się połączy (nie trzeba gotować). Masę przestudzić. Dodać do niej mleko w proszku, dokładnie wymieszać. Małą foremkę (np. małą keksówkę) wyłożyć folią spożywczą, wylać do niej masę, wyrównać powierzchnię. Masa biała: Mleko zagotować z cukrem. Gotować w dużym garnku na dużym ogniu. Gotować tak długo, aż masa przestanie się unosić (kipieć) i zacznie bulgotać. W czasie gotowania co jakiś czas zamieszać, zwłaszcza jak masa zacznie gęstnieć. Masę zdjąć z ognia, dodać do niej palmę. Studzić, cały czas mieszając. Do przestudzonej masy dodać mleko w proszku. Dokładnie wymieszać. Masę białą wylać na masę ciemną, wyrównać powierzchnię. Czekoladę schładzać w lodówce kilka godzin, a następnie kroić w kostkę.
Czekolada dwukolorowa
Przełożona do garnka palma z dodatkiem cukru kakao i wody.
Czekolada dwukolorowa
Mleko w proszku dodane do ciemnej przestudzonej masy.
Czekolada dwukolorowa
Mleko w proszku dodane do masy z mleka cukru i palmy.
Czekolada dwukolorowa
Biała masa wylana na ciemną masę w foremce.

Tagi:

czekolada