mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Deser budyniowo-bakaliowy z powidłami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Smaczny, budyniowy deser z powidłami

Deser budyniowo-bakaliowy z powidłami

Składniki:

Deser budyniowo-bakaliowy z powidłami

 

  • 1 budyń śmietankowy
  • 2 szkl. mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 4 łyżki powideł śliwkowych
  • 2 łyżki rodzynek

 

Sposób przygotowania:

Deser budyniowo-bakaliowy z powidłami
W połowie szklanki zimnego mleka rozpuszczam proszek budyniowy, dodaję cukier, mieszam do rozpuszczenia. W rondlu doprowadzam do zagotowania pozostałe mleko. Do gotującego się mleka wlewam mieszankę budyniową, gotuję na niewielkim ogniu często mieszając aż do zgęstnienia.
Do przezroczystych, niewielkich szklaneczek nakładam po łyżce śliwkowych powideł. Na powidła wykładam gorący, ugotowany budyń, wiech posypuję rodzynkami. Od razu podaję.