kwiatkibratki

kwiatkibratki

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 922]

Deser budyniowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Deser na bazie budyniu z ajerkoniakiem

Deser budyniowy

Składniki:

Deser budyniowy

 

  • 1 opakowanie budyniu o smaku śmietankowym
  • 500 ml mleka 3,6%
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki ajerkoniaku
  • 200 ml śmietany kremówki

Sposób przygotowania:

Deser budyniowy
Budyń przygotować standardowo, potem go ostudzić. Śmietanę schłodzić, wsypać do niej 2 łyżki cukru, ubić. Wlać 2 łyżki alkoholu, lekko ubić. W szerokim pucharku układać warstwami śmietanę z budyniem (ostatnią warstwą powinien być budyń). Skropić ajerkoniakiem. Pozostawić do zastygnięcia. Schłodzić.