jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Deser cytrynowo- borówkowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

W letnie, upalne dni najlepiej smakują desery i ciasta owocowe. Połączenie lekkiego jogurtu z orzeźwiającą galaretką i owocami zawsze się sprawdza i wszystkim smakuje.

Deser cytrynowo- borówkowy Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Deser cytrynowo- borówkowy

SKŁADNIKI

  • 300 gram borówki amerykańskiej,
  • 500 ml jogurtu naturalnego,
  • 2 galaretki cytrynowe,
  • cukier do smaku (około 2 płaskie łyżki)

DODATKOWO

  • świeże borówki do podania,
  • cukier puder do oprószenia

Sposób przygotowania:

Deser cytrynowo- borówkowy

ETAP 1

Deser cytrynowo- borówkowy
Borówki z cukrem rozgotowujemy

Borówkę przekładamy do garnka, zasypujemy cukrem i stawiamy na ogniu. Smażymy ją około 10-15 minut. Powinna zmięknąć i puścić sok. Po tym czasie zdejmujemy ją z ognia i studzimy.

ETAP 2

Deser cytrynowo- borówkowy
Na dno szklanek wykładamy borówkową masę

Przestudzoną wykładamy na dno przygotowanych pucharków

ETAP 3

Deser cytrynowo- borówkowy
Rozpuszczoną galaretkę pozostawiamy do ostygnięcia

Galaretki rozpuszczamy w 1 i 1/3 szklance przegotowanej wody. Rozpuszczoną studzimy.

ETAP 4

Deser cytrynowo- borówkowy
Jogurt łączymy z galaretką

Jogurt przekładamy do miski. Dodajemy do niego zimną galaretkę i miksujemy do uzyskania jednolitej masy.

ETAP 5

Deser cytrynowo- borówkowy
Cytrynowy jogurt wykładamy na borówkową masę

Cytrynowy jogurt wylewamy do pucharków, zakrywając borówki. Za pomocą łyżeczki delikatnie przeciągamy mus owocowy do góry, by na ściankach powstały ciekawe wzory. Deserki odstawiamy do lodówki by jogurt zastygł.
Przed podaniem wierzch dekorujemy świeżymi owocami, które delikatnie oprószamy cukrem pudrem! PODAJMEMY!


Tagi:

desery owoce