Sposób przygotowania:
Deser cytrynowo- borówkowyETAP 1
Borówkę przekładamy do garnka, zasypujemy cukrem i stawiamy na ogniu. Smażymy ją około 10-15 minut. Powinna zmięknąć i puścić sok. Po tym czasie zdejmujemy ją z ognia i studzimy.
ETAP 2
Przestudzoną wykładamy na dno przygotowanych pucharków
ETAP 3
Galaretki rozpuszczamy w 1 i 1/3 szklance przegotowanej wody. Rozpuszczoną studzimy.
ETAP 4
Jogurt przekładamy do miski. Dodajemy do niego zimną galaretkę i miksujemy do uzyskania jednolitej masy.
ETAP 5
Cytrynowy jogurt wylewamy do pucharków, zakrywając borówki. Za pomocą łyżeczki delikatnie przeciągamy mus owocowy do góry, by na ściankach powstały ciekawe wzory. Deserki odstawiamy do lodówki by jogurt zastygł.
Przed podaniem wierzch dekorujemy świeżymi owocami, które delikatnie oprószamy cukrem pudrem! PODAJMEMY!