Sposób przygotowania:
Zapiekanka jaglana z wiśniamiWiśnie:
Wiśnie należy umyć i wydrylować.
Kasza jaglana:
Mleko wlać do całkowicie metalowego garnuszka, dodać połowę cukru i esencję waniliową.
Całość wymieszać i zagotować.
Kaszę jaglaną opłukać, wsypać do mleka i gotować na małym ogniu, pod przykryciem - przez 10-15 minut.
Następnie garnek z ugotowaną kaszą wstawić do rozgrzanego (do 200 stopni) piekarnika na 15-20 minut.
Zapiekanka:
Kaszę ze śmietanką.
Naczynie żaroodporne wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą.
Na dnie umieścić wiśnie, a następnie równomiernie - kaszę.
Całość wygładzić, posypać pozostałym cukrem i ponownie wstawić do gorącego piekarnika.
Zapiekanie:
Zapiekankę piec przez 10-15 minut.
Jeśli nie wypłynie sok - to do momentu zarumienienia się wierzchu.
Mniam1