Borówka jest rośliną z rodziny wrzosowatych. Jej pochodzenie nie jest do końca jasne, jednak prawdopodobnie wywodzi się z Ameryki Południowej. Obecnie jej plantacje znajdują się na całym świecie. Głównym producentem jednak są Stany Zjednoczone. W Polsce uprawiana jest borówka wysoka i nasz kraj wiedzie prym w jej uprawie wśród krajów Europy. Owoce posiadają słodko – kwaśny smak i kulisty kształt.
Borówka określana jako „błękitny skarb” jest kopalnią przede wszystkim makroelementów, taki jak: potas, wapń, fosfor, magnez. Zawiera też znaczne ilości witamin oraz mikroelementów. Uznana została za owoc o najwyższej działalności antyoksydacyjnej, czyli najmocniej przeciwdziałają powstawaniu nowotworu. Zawiera przeciwutleniacze i enzymy obniżające poziom złego cholesterolu.
W ciemnoniebieskiej skórce znajdują się antocyjany, to właśnie te barwniki mają właściwości przeciwutleniaczy, które usuwają wolne rodniki z organizmu, co skutecznie broni organizm przed różnego rodzaju chorobami, np. obniżają zbyt wysokie ciśnienie, chroniąc w ten sposób organizm przed zawałem i chorobami krążenia. Te małe owoce zawierają również minerały: selen, cynk, miedź, mangan, które m.in. działają regenerująco na ludzki wzrok. Dlatego też zalecane jest spożywanie owoców borówki przez kierowców, czy osoby spędzające dużo czasu przed komputerem. Świeże owoce poprawiają pamięć, opóźniają procesy starzenia fizycznego i psychicznego.
Zalecane są też osobom mającym problemy z układem moczowym. Zawarte w borówkach związki uniemożliwiają bakteriom przyleganie do ścian przewodów moczowych. Chińscy naukowcy uważają, że są też bezcenne w spowalnianiu rozwoju marskości wątroby. Natomiast świeże owoce i suszone liście regulują poziom cukru we krwi.
Owoce borówki spożywane są na surowo oraz wykorzystywane do produkcji przetworów. Stanowią dodatek do ciast, ciasteczek, deserów i nadają się do przygotowania farszu. Sok używany jest do barwienia win.
Borówka określana jako „błękitny skarb” jest kopalnią przede wszystkim makroelementów, taki jak: potas, wapń, fosfor, magnez. Zawiera też znaczne ilości witamin oraz mikroelementów. Uznana została za owoc o najwyższej działalności antyoksydacyjnej, czyli najmocniej przeciwdziałają powstawaniu nowotworu. Zawiera przeciwutleniacze i enzymy obniżające poziom złego cholesterolu.
W ciemnoniebieskiej skórce znajdują się antocyjany, to właśnie te barwniki mają właściwości przeciwutleniaczy, które usuwają wolne rodniki z organizmu, co skutecznie broni organizm przed różnego rodzaju chorobami, np. obniżają zbyt wysokie ciśnienie, chroniąc w ten sposób organizm przed zawałem i chorobami krążenia. Te małe owoce zawierają również minerały: selen, cynk, miedź, mangan, które m.in. działają regenerująco na ludzki wzrok. Dlatego też zalecane jest spożywanie owoców borówki przez kierowców, czy osoby spędzające dużo czasu przed komputerem. Świeże owoce poprawiają pamięć, opóźniają procesy starzenia fizycznego i psychicznego.
Zalecane są też osobom mającym problemy z układem moczowym. Zawarte w borówkach związki uniemożliwiają bakteriom przyleganie do ścian przewodów moczowych. Chińscy naukowcy uważają, że są też bezcenne w spowalnianiu rozwoju marskości wątroby. Natomiast świeże owoce i suszone liście regulują poziom cukru we krwi.
Owoce borówki spożywane są na surowo oraz wykorzystywane do produkcji przetworów. Stanowią dodatek do ciast, ciasteczek, deserów i nadają się do przygotowania farszu. Sok używany jest do barwienia win.