jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Porzeczkowo- serowy deser z herbatnikami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Czarna porzeczka to obok jagód moje ulubione owoce, które idealnie barwią letnie deserki. Tym razem powstało pyszne połącznie herbatników, orzeźwiającego musu i porzeczkowego serka.

Porzeczkowo- serowy deser z herbatnikami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Porzeczkowo- serowy deser z herbatnikami

SKŁADNIKI

  • 400 gram czarnej porzeczki,
  • 600gram sera białego z wiaderka,
  • 240 gram czekoladowych herbatników,
  • Cukier puder do smaku,
  • Łyżka cukru kryształu

Sposób przygotowania:

Porzeczkowo- serowy deser z herbatnikami

ETAP 1

Porzeczkowo- serowy deser z herbatnikami
W malakserze rozkruszamy herbatniki

Porzeczki oczyszczamy, przepłukujemy i osuszamy. Gotowe przekładamy do garnka. Dodajemy do nich łyżkę cukru kryształu i zagotowujemy do momentu jak zmiękną i puszczą sok. Gotowe przecieramy przez gęste sito. W ten sposób uzyskujemy ok 1,5 szklanki gęstego musu porzeczkowego. Tak przygotowany mus pozostawiamy do ostygnięcia.
Herbatniki przekładamy do malaksera i rozkruszamy.

ETAP 2

Porzeczkowo- serowy deser z herbatnikami
Ser łączymy z cukrem i musem owocowym

Połowę otrzymanego musu dodajemy do sera. Miksujemy całość słodząc cukrem pudrem do smaku (niekoniecznie).

ETAP 3

Porzeczkowo- serowy deser z herbatnikami
Przygotowane składniki umieszczamy naprzemiennie w pucharkach

Do przygotowanych pucharków naprzemiennie wykładamy warstwę sera, musu i herbatników. Kolejne warstwy wykładamy do momentu wykorzystania przygotowanych składników. Całość dekorujemy świeżymi owocami i podajemy.
Deser przed podaniem możemy także schłodzić w lodówce.


Tagi:

desery owoce