Sposób przygotowania:
Porzeczkowo- serowy deser z herbatnikamiETAP 1
Porzeczki oczyszczamy, przepłukujemy i osuszamy. Gotowe przekładamy do garnka. Dodajemy do nich łyżkę cukru kryształu i zagotowujemy do momentu jak zmiękną i puszczą sok. Gotowe przecieramy przez gęste sito. W ten sposób uzyskujemy ok 1,5 szklanki gęstego musu porzeczkowego. Tak przygotowany mus pozostawiamy do ostygnięcia.
Herbatniki przekładamy do malaksera i rozkruszamy.
ETAP 2
Połowę otrzymanego musu dodajemy do sera. Miksujemy całość słodząc cukrem pudrem do smaku (niekoniecznie).
ETAP 3
Do przygotowanych pucharków naprzemiennie wykładamy warstwę sera, musu i herbatników. Kolejne warstwy wykładamy do momentu wykorzystania przygotowanych składników. Całość dekorujemy świeżymi owocami i podajemy.
Deser przed podaniem możemy także schłodzić w lodówce.