Sposób przygotowania:
Deser czekoladowy z poziomkami
Warstwa 1; Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej , śmietanę zagotować , dodać do czekolady , wymieszać , odstawić. Ubić białka z cukrem na sztywno , pod koniec ubijania dodać żółtka. Pianę bardzo powoli dodawać do masy czekoladowej , delikatnie mieszając. Ostrożnie rozlać do pucharków , wstawić do lodówki na 20 minut. Następnie ułożyć warstwę konfitury poziomkowej. Warstwa 2; Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Powoli dodawać serek mascarpone , żółtka i wódkę , cały czas mieszając. Ubić śmietanę , dodać do masy czekoladowej. Następnie białka z cukrem ubić na sztywno i połączyć z masą. Nałożyć na pierwszą warstwę. Przed podaniem deser chłodzić około 2 godzin.