Sposób przygotowania:
Deser galaretkowy z truskawkami i akacją
Owoce dokładnie opłucz i osącz. Oberwij szypułki i pokrój na ćwiartki. Z kwiatów akacji oberwij same płatki. Namocz żelatynę w zimnej wodzie a potem podgrzej dodając cukier aż się rozpuści. Gdy przestygnie połącz ją z sokiem cytrynowym i bardzo zimnym winem. Weź głęboką miskę pojemności ok. 1,5 l i napełniaj ją warstwami owoców, kwiatów i płynnej galaretki. Gdy zużyjesz wszystkie składniki odstaw naczynie do lodówki żeby zawartość zupełnie zastygła. Zanim jednak się zetnie zamieszaj 2 - 3 razy delikatnie żeby zatopione kawałki owoców i kwiatów były równo rozmieszczone.
Gdy galaretka będzie już sztywna wyjmij ją z naczynia - żeby odeszła od ścianek możesz je na chwilę zanurzyć w gorącej wodze albo robić mu okłady z zagrzanej w mikrofalówce mokrej ściereczki. Wyjmij galaretę odwracając miskę dnem do góry i przykładając do talerza. Przybierz odrobiną ubitej śmietanki, kawałkami świeżej pomarańczy i listkami melisy.Przed podaniem pokrój na części jak tort. Ze względu na zawartość alkoholu takiego deseru nie podajemy dzieciom !
Gdy galaretka będzie już sztywna wyjmij ją z naczynia - żeby odeszła od ścianek możesz je na chwilę zanurzyć w gorącej wodze albo robić mu okłady z zagrzanej w mikrofalówce mokrej ściereczki. Wyjmij galaretę odwracając miskę dnem do góry i przykładając do talerza. Przybierz odrobiną ubitej śmietanki, kawałkami świeżej pomarańczy i listkami melisy.Przed podaniem pokrój na części jak tort. Ze względu na zawartość alkoholu takiego deseru nie podajemy dzieciom !
nieuchwytna
Pyza
dziękuję - proste, ale dość efektowne
cherry
Netka
Ciekawa jestem jak smakuje taki deser, pewnie pyszny.
Pyza
Netka
W sumie, to smak kwiatów akacji jest mi znany, jak byłam mała to pamietam jedliśmy te końcówcki, a czasami całe kwiatki, mama mówiła,że tam jest miodzik :) Bardziej ciekawi mnie jak te kwiatki smakują w potrawach właśnie, ale pewnie smak im się za bardzo nie zmienia, chociaż w połączeniu z czymś innym może być zmieniony troszeczkę, a może nie...