marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Deser jabłkowy z rumem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Chociaż dużo truskawek na straganach, czy w kuchni nie zapominajmy o jabłkach. Z nich też można wyczarować coś słodkiego.

Deser jabłkowy z rumem

Składniki:

Deser jabłkowy z rumem

 

  • 8 średnich jabłek,
  • 5-6 łyżeczek cukru brązowego,
  • sok ze świeżo wyciśniętej cytryny,
  • 80 ml.rumu białego,
  • 200 ml.kremówki,
  • fix do kremówki.

Sposób przygotowania:

Deser jabłkowy z rumem
Jabłka opłukać i przekroić na ćwiartki, usuwając z nich gniazda nasienne i ogonki. Następnie obrać ze skórki i pokroić na małe kosteczki, wsypać do salaterki i skropić sokiem ze świeżej cytryny bez pestek, pocukrzyć paroma łyżeczkami cukru brązowego, a na koniec dodać odmierzoną dozę rumu białego. Wymieszać. Ubić kremówkę w szklanej misie z dodatkiem fixu do bitej śmietany. Chłodzić z 40 min. Po wyjęciu przełożyć bitą śmietanę na wierzch jabłkowej warstwy i podawać deser w salaterce z równie szklaną łyżką do nakładania deseru na talerzyki lub do czareczek.