szpileczka

szpileczka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1249]

Deser jabłkowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Deserek serkowo - jabłkowy z rodzynkami.

Deser jabłkowy Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Deser jabłkowy

 

  • 125 g serek homogenizowany naturalny
  • 125 g serek homogenizowany jabłkowy
  • 50 g rodzynek
  • 1 jabłko
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 1,5 łyżki cukru pudru
  • mała paczka ciastek petitków

Sposób przygotowania:

Deser jabłkowy
Przepis na 2 porcje. Żelatynę rozpuścić w 100 ml goracej wody i ostudzić. Rodzynki zalać wrzątkiem i pozostawić na 5 minut. Serki wymieszać z żelatyną, łyżką cukru pudru i odcedzonymi rodzynkami. Kubeczki na deser wykładamy folią spożywczą przezroczysta, bedzie łatwiej wyciągnąc i zalewamy do 3/4 pojemności przygotowana masą serkowa. Zostawiamy ok 1/4 masy serkowej. Kubeczki studzimy ok godziny w lodówce, aż zgęstnieje. W tym czasie obieramy jabłko, ścieramy na drobnej tarce i smażymy na patelni z pozostałym cukrem pudrem ok 5 minut, ciągle mieszając. Smażone jabłko lekko ostudzić, odłożyć łyżke masy na koniec do dekoracji, a resztę wymieszac z pozostawiona masą serkowa. Przygotowana masę serkowa z jabłkiem włożyc na zastygłą masę do kubeczków i wsadzic na poł godzinki do zamrażalnika lub na godzine do lodówki, aż zgęstnieje. Na talerzyk wykładamy ciasteczka petitki i na nie kładziemy przygotowany deser. Ozdabiamy reszta jabłka i rodzynkami.
Deser jabłkowy
Głowne składniki czyli serki, żelatyna, rodzynki i jabłko.
Deser jabłkowy
Przygotowane kubeczki z folią wypełniamy do 3/4 objetosci i chłodzimy.
Deser jabłkowy
Masa serowa wymieszana z jabłkiem.