Sposób przygotowania:
Deser jabłkowy
Przepis na 2 porcje. Żelatynę rozpuścić w 100 ml goracej wody i ostudzić. Rodzynki zalać wrzątkiem i pozostawić na 5 minut. Serki wymieszać z żelatyną, łyżką cukru pudru i odcedzonymi rodzynkami. Kubeczki na deser wykładamy folią spożywczą przezroczysta, bedzie łatwiej wyciągnąc i zalewamy do 3/4 pojemności przygotowana masą serkowa. Zostawiamy ok 1/4 masy serkowej. Kubeczki studzimy ok godziny w lodówce, aż zgęstnieje. W tym czasie obieramy jabłko, ścieramy na drobnej tarce i smażymy na patelni z pozostałym cukrem pudrem ok 5 minut, ciągle mieszając. Smażone jabłko lekko ostudzić, odłożyć łyżke masy na koniec do dekoracji, a resztę wymieszac z pozostawiona masą serkowa. Przygotowana masę serkowa z jabłkiem włożyc na zastygłą masę do kubeczków i wsadzic na poł godzinki do zamrażalnika lub na godzine do lodówki, aż zgęstnieje. Na talerzyk wykładamy ciasteczka petitki i na nie kładziemy przygotowany deser. Ozdabiamy reszta jabłka i rodzynkami.