zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Deser jagodowo śmietanowy

  • 14
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 14

Bardzo szybki deserek

Deser jagodowo śmietanowy Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Deser jagodowo śmietanowy

 

  • Mus jagodowy :
  • sok z 1 średniej cytryny
  • 2 łyżki przegotowanej zimnej wody
  • 1 szk mrożonych jagód
  • 100 g herbatników typu petitki
  • Śmietana :
  • 1 śmietana 30 % ( 330 g )
  • 2,5 łyżki cukru
  • 1 śmietan fix
  • motylki cukrowe do dekoracji

Sposób przygotowania:

Deser jagodowo śmietanowy
Do miski wlać zimną śmietanę a do małej miseczki wsypać śmietan fix i cukier i wymieszać. Śmietanę chwilę ubijać a potem wsypać mieszankę śmietan fixu i ubić śmietanę na sztywno. Gotową śmietanę wstawić do lodówki. Do rozdrabniacza wsypać jagody i połamane herbatniki. Wszystko zmiksować a po chwili dodać sok z cytryny i wodę i ponownie zmiksować. Mus jagodowy powinien być dość gęsty. Kieliszki lub inne naczynia napełniać na przemian. Na dno nałożyć mus jagodowy, potem śmietanę i znowu mus oraz śmietanę. Odrobinę musu i śmietany zostawić. Gdy warstwy są już gotowe zrobić kleksy z odłożonego musu i śmietany i posypać motylkami. Deser jest zimny więc nie ma potrzeby dodatkowego chłodzenia, można spożywać od razu.
Deser jagodowo śmietanowy
przygotować smietanę i mus do deseru
Deser jagodowo śmietanowy
najpierw nałożyć warstwę musu jagodowego
Deser jagodowo śmietanowy
potem nałożyć warstwę śmietany i tak kolejen warstwy