Habibi & Cats

Habibi & Cats

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 343]

Deser jogurtowy z jagodami i galaretką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Delikatny lekki deser jogurtowy - owoce można wymieniać na inne sezonowe. Składniki niedrogie - całość idealna na chłodzący letni deser.

Deser jogurtowy z jagodami i galaretką

Składniki:

Deser jogurtowy z jagodami i galaretką

 

  • jogurt grecki 500 g
  • jagody 300 g
  • galaretka owoce leśne 2 szt.
  • cukier do smaku
  • biszkopty podłużne 1 op.
  • dowolne owoce pod galaretkę
  • galaretka owocowa na wierzch

Sposób przygotowania:

Deser jogurtowy z jagodami i galaretką
Jagody dokładnie opłukać pod bieżącą zimną wodą, odcedzić i osączyć na papierowych ręcznikach.

Jogurt grecki schłodzić i zmiksować z jagodami oraz cukrem do smaku.

Galaretki o smaku leśnych owoców rozpuścić w 100ml zimnej wody i pozostawić do napęcznienia. Stopić w mikrofalówce albo w gorącej kąpieli wodnej.

Zmiksować galaretkę z jogurtem jagodowym.



Naczynie przygotowane na deser wyłożyć dwoma warstwami biszkoptów i zalać jogurtem jagodowym. Odstawić do stężenia.



W międzyczasie rozpuścić pozostałą galaretkę i odstawić do ostygnięcia.

Zastygnięty deser przybrać dowolnymi owocami i zalać tężejącą galaretką owocową.