rzelkazag

rzelkazag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 379]

Deser kawowy Merci

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Deser polecam przede wszystkim osobom, które bez kawy żyć nie potrafią. Delikatna gorycz kawy, przełamana została słodyczą czekoladek oraz likierem kawowym i bitą śmietaną.

Deser kawowy Merci

Składniki:

Deser kawowy Merci

 

  • Na 4 duże szklanki lub słoiczki:

 

  • 2 serki homogenizowane
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 5 łyżeczek żelatyny
  • 5 łyżek zimnej wody
  • 1/2 szklanka wrzątku
  • 50ml likieru kawowego
  • 2 łyżeczki cukru
  • 8 czekoladek merci kawowych lub 16 kostek zwykłej mlecznej czekolady
  • 150 ml mleka 3.2%
  • 1 op bitej śmietany w proszku

Sposób przygotowania:

Deser kawowy Merci
Serki łączymy z jogurtem i dzielimy na dwie równe części. Jedną łyżkę kawy zaparzamy 1/2 szklanki wody i pozostawiamy do ostudzenia. Drugą łyżkę kawy zalewamy do 3/4 wysokości, słodzimy i dolewamy 20ml likieru kawowego. Żelatynę zalewamy 5 łyżkami zimnej wody, mieszamy, pozostawiamy na ok 5 minut i zalewamy gorącą wodą. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Lekko studzimy.

Do jednej części kremu serowo-jogurtowego stopniowo dodajemy przestudzoną kawę bez cukru, a następnie 1/2 rozpuszczonej żelatyny. Przelewamy po równo do szklanek i wkładamy do lodówki na ok 15 minut.

Po tym czasie posypujemy pierwszą częścią posiekanych czekoladek oraz kremem serowo-jogurtowym połączonym z 30ml likieru kawowego i 3 łyżkami żelatyny. Ponownie wstawiamy do lodówki. Do kawy słodzonej dodajemy 3 łyżki rozpuszczonej żelatyny.

Do pucharków wsypujemy pozostałe czekoladki i zalewamy galaretką kawową. Całość dekorujemy bitą śmietaną ubitą w 150ml mleka.