betkas

betkas

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 69]

Deser kremowo-herbaciany

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

....a może deser z herbatki w wolnej chwili?

Deser kremowo-herbaciany

Składniki:

Deser kremowo-herbaciany

 

  • 3 płaskie łyżeczki herbaty
  • 800 ml wody
  • 2 jajka
  • 80 g cukru kryształu
  • 2 łyżki rumu
  • 100 ml śmietanki kremówki
  • 10 g żelatyny

 

Sposób przygotowania:

Deser kremowo-herbaciany
Z wody i herbaty przyrządzić silny napar( odrobinę odlać do szklanki i rozpuścić w nim żelatynę) ostudzić. Rozpuszczoną żelatynę i rum wlać do chłodnego naparu z herbaty, wymieszać. Oddzielić białka od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem do białości. Wlać ostudzoną herbatę i mocno ubijać trzepaczką. Wstawić do lodówki, aby krem stężał. Gdy krem zacznie tężeć, ubić białka na sztywną pianę i wymieszać ( z kremem). Przelać do salaterek i wstawić na 45 minut do lodówki. Przed podaniem udekorować bitą śmietaną. Można ozdobić startą skórką z pomarańczy lub posypką cynamonową. Pycha. Smacznego.

Tagi:

jajko jajka