Sposób przygotowania:
Deser makowy z kremem do karpatki
Mak zalać wodą i gotować przez około 15 minut, a następnie dokładnie odcedzić. Ugotowany i odcedzony mak zmielić dokładnie ( najlepiej dwa razy). Rodzynki zalać gorącą wodą i odstawić na 20 minut. Do zmielonego maku dodać trzy łyżki miody oraz wyparzone, drobno posiekane orzechy włoskie łuskane i odcedzone rodzynki. Przygotować krem do karpatki. Proszek z kremy karpatkowego rozpuścić w mleku, dobrze wymieszać i zagotować. Po zagotowaniu proszku z mlekiem ostudzić go, a w następnej kolejności dodać do tego utarte masło. Połowę pomarańcza wyparzyć i strzeć z niego skórkę na tarce o małych oczkach. Startą skórkę pomarańczową dodać do kemu karpatkowego oraz dolać do niego trochę zapachu pomarańczowego i dokładnie wymieszać. Na wafle ułożyć krem, a na to masę makową. Smacznego!