Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Deser pomarańczowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Prosty deser o smaku pomarańczowym z kremem.

Deser pomarańczowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Deser pomarańczowy

 

  • 1 opakowanie galaretki pomarańczowej
  • 300 g serka waniliowego
  • 2 czubate łyżki brązowego cukru
  • 3 pomarańcze
  • 1 czubata łyżka masła
  • 150 ml zimnego mleka
  • 1 opakowanie kremu waniliowego
  • czekolada w młynku - wg uznania

Sposób przygotowania:

Deser pomarańczowy
Galaretkę rozpuścić w 1 szklance gorącej wody, ostudzić. Do miski przełożyć 250 g serka waniliowego. Dodać do niego tężejącą galaretkę. Dokładnie wymieszać, rozlać do 4 wysokich szklanek, odłożyć do lodówki do stężenia. Pomarańcze obrać, wyfiletować, odsączyć (sok można wypić). 8 cząstek pomarańczy odłożyć. Na suchą, rozgrzaną patelnię rozsypać cukier. Podgrzewać, aż się stopi. Do karmelu wrzucić cząstki pomarańczy. Smażyć, co chwilę delikatnie mieszając,aż karmel się rozpuści i prawie cały płyn odparuje. Patelnię zdjąć z ognia. Do pomarańczy dodać masło, wymieszać dokładnie, żeby wszystko się połączyło, ostudzić. Pomarańcze razem z sosem rozłożyć do szklanek. Mleko dokładnie rozmieszać z resztą serka waniliowego. Wsypać do niego krem w proszku, ubić na sztywno. Krem rozłożyć na pomarańczach. Na wierzchu ułożyć pozostawione cząstki pomarańczy, oprószyć czekoladą z młynka.
Deser pomarańczowy
Serek waniliowy mieszany z tężejącą galaretką.
Deser pomarańczowy
Obrane i pozbawione białych błonek pomarańcze.
Deser pomarańczowy
Cząstki pomarańczy wrzucone do karmelu z brązowego cukru.
Deser pomarańczowy
Masło dodane do podsmażonych w karmelu pomarańczy.

Tagi:

czekolada