Kakusia07

Kakusia07

Kucharz
[Przepisów: 15]

Deser tarta z pana cottą.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszna tarta z kremem panna cotta

Deser tarta z pana cottą.

Składniki:

Deser tarta z pana cottą.

 

  • Składniki na tartę:
  • 300g mąki, 100 g cukru pudru, 125g masła, 1 jajko.
  • śmietany 30% lub 36%, 1 szklanka cukru pudru, 1/3 szklanki gorącej wody, 4 płaskie łyżeczki

Sposób przygotowania:

Deser tarta z pana cottą.
Ciasto na tartę należy wyrobić z podanych składników, tak aby nie było w nim żadnych grudek. Zagniecione ciasto schładzamy w lodówce ok. 1h. Po wyciągnięciu z lodówki rozwałkować i wylepić nim blaszkę do tarty o średnicy 26cm. Najlepiej posmarować ją tłuszczem i posypać ja bułką tartą, ciasto wtedy ładnie "wypadnie" z formy. Dobrze jest je też obciążyć aby na spodzie nie wyrosło za bardzo, np. fasolkami czy grochem. Piec w 180st. ok 15 minut.Żelatynę rozpuszczamy w wodzi, w rondelku razem z nią mieszany wszystkie składniki. Zagotować i zostawić do wystygnięcia, następnie przelać do tarty i odstawić ciasto do lodówki, aby stężało.Jeśli zamierzacie dekorować owocami należy zostawić trochę kremu, podgrzać go i nałożyć do na zimne, gotowe ciasto, aby owoce dobrze się trzymały.

Tagi:

jajko tarta jajka