Pyza

Pyza

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

Deser truskawkowy

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

truskawki, bita śmietana, bezy - to pyszne, klasyczne już połączenie smaków i faktury

Deser truskawkowy

Składniki:

Deser truskawkowy

 

  • 50 dkg świeżych truskawek
  • sok z jednej cytryny
  • 2 łyżki cukru zwykłego
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 400 ml śmietanki kremówki 30-36 %
  • zagęstnika do śmietany (jeśli macie dobrą śmietanę, która dobrze się ubija to możecie nie dodawać zagęstnika)
  • 10-15 dkg białych bez/bezów (?)

 

Sposób przygotowania:

Deser truskawkowy
Owoce opłukać, osączyć dokładnie, pokroić na ćwiartki, skropić sokiem cytrynowym i zasypać cukrem zwykłym, odstawić na ok. 1 godzinę. Śmietanę (musi być dobrze schłodzona) ubijać przez kilkanaście sekund a następnie dosypać cukier puder zmieszany z zagęstnikiem i ubić na sztywno. W salaterce (albo w indywidualnych pucharkach) układać warstwami: część truskawek, część śmietany, część rozkruszonych lekko bez/bezów, znów truskawki, śmietana, bezy...do wyczerpania składników - podawać od razu po przygotowaniu - proste i bajecznie smaczne!