mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Deser walentynkowy budyniowo-galaretkowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Pyszny, walentynkowy deser dla zakochanych i nie tylko ;)

Deser walentynkowy budyniowo-galaretkowy Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Deser walentynkowy budyniowo-galaretkowy

 

  • 1 wiśniowa galaretka
  • 1 truskawkowy budyń
  • 2 szklanki mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 20 g gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania:

Deser walentynkowy budyniowo-galaretkowy
Galaretkę rozpuszczam w 1 i 3/4 szklanki gorącej wody, mieszam do rozpuszczenia i przelewam na duże płaskie naczynie. Zostawiam do ostudzenia i całkowitego stężenia najlepiej do lodówki. Wycinam ze stężonej galaretki serduszka, a resztę galaretki rozdrabniam. Budyń gotuję według przepisu na opakowaniu (w połowie mleka rozrabiam proszek budyniowy, dodaję cukier, resztę mleka zagotowuję, wlewam do niego mieszankę budyniową i mieszam. Zostawiam do ostudzenia. Pucharki wykładam serduszkami galaretkowymi, wykładam ostudzony budyń, rozdrobnioną galaretkę, całość posypuję startą czekoladą i od razu podaję.
Deser walentynkowy budyniowo-galaretkowy
Ścianki pucharków wykładam serduszkami wyciętymi z galaretki

Tagi:

czekolada