Sposób przygotowania:
Deser z galaretką
Przygotować niezbędne składniki na deser. W dalszej kolejności żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody ( 3 łyżki). W szerokiego rondla wlać śmietankę, do rondelka dodać polewę białą i cukier wanilinowy oraz namoczoną żelatynę. Całość podgrzewać na małym ogniu, wciąż mieszając aby wszystkie składniki się rozpuściły, nie zagotowywać, zdjąć z ognia i ostudzić w kąpieli wodnej. Galaretkę rozpuścić w 250 ml wrzącej wody według przepisu podanego na opakowaniu. Wylać galaretkę do płaskiego naczynia. Ostudzić i odstawić do zastygnięcia do lodówki. Dwie foremki w kształcie serduszek opłukać zimną wodą, napełnić masą śmietankową. Wstawić do lodówki na 1 godzinę, żeby deser stężał . Z zastygniętej galaretki foremką wcinać serduszka. Stężały deser śmietankowy wyjąć z foremek, ułożyć na talerzykach, ozdobić serduszkami z galaretek. Ozdobić listkami mięty , można polać sosem owocowym lub polewą czekoladową.