Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Deser z gruszek w sosie waniliowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Gruszki w sosie waniliowym są rewelacyjne.

Deser z gruszek w sosie waniliowym

Składniki:

Deser z gruszek w sosie waniliowym

 

  • 1/2 kg gruszek
  • 3 łyżki cukru
  • 1 szkl mleka
  • 15 g cukru waniliowego
  • 2 żółtka

 

 

 

Sposób przygotowania:

Deser z gruszek w sosie waniliowym
Gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na ćwiartki i ugotować wrzucając do1/2 l wrzącej wody. Gdy są miękkie, wyjąć z wody i ułożyć w salaterkach. Żółtka utrzeć z 2 łyżkami cukru do białości. Mleko z cukrem i cukrem waniliowym zagotować. Gorące mleko powoli wlewać do utartych żółtek ciągle ubijając. Miskę z kremem wstawić do naczynia z wrzącą wodą i ubijać na parze przez kilka minut. Gdy sos zgęstnieje, ostudzić mieszając od czasu do czasu. Zimnym sosem zalać ugotowane gruszki i oziębić.