Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Deser z gruszek w winie i bitej śmietany

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Deser z gruszek i bitej śmietany jest bardzo smaczny

Deser z gruszek w winie i bitej śmietany

Składniki:

Deser z gruszek w winie i bitej śmietany

 

  • 10 gruszek,
  • 1,5 szklanki czerwonego wina,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 szklanka śmietany kremówki,
  • 1 łyżka cukru waniliowego,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • 1 łyżeczka cynamonu

 

 

 

Sposób przygotowania:

Deser z gruszek w winie i bitej śmietany
Wino wlać do rondla, wsypać cukier, zagotować. Następnie włożyć obrane gruszki razem z ogonkami i gotować około 10 minut. Zdjąć z ognia i ostudzić w winie. Śmietanę wlać do głębokiej miski i razem z cukrem pudrem i cukrem waniliowym ubić na sztywno. Zimne gruszki włożyć do pucharków, ozdobić bitą śmietaną, oprószyć cynamonem.