Sposób przygotowania:
Deser żurawinowo - jagodowy
Żurawinę bardzo dokładnie umyć na durszlaku, a następnie osuszyć. Jagody również oczyścić, umyć i osuszyć. Żurawinę oraz jagody zalać wodą, a w późniejszej kolejności dodać 0,75 szklanki cukru i całość zagotować. Po ugotowaniu wywar ostudzić, a następnie całość przetrzeć przez sito albo dokładnie zmiksować. Do powstałej masy dodać dwie łyżki mąki ziemniaczanej i znowu całość zagotować i często mieszać do czasu, aż powstanie jednolita, gęsta masa. Do pucharków przelać utworzoną masę żurawinowo- jagodową , a następnie odstawić do zimnego miejsca. Deserek żurawinowo - jagodowy można udekorować ubitą razem z cukrem śmietaną lub bitą śmietaną, posypać cynamonem i przyozdobić niewielką ilością żurawiny oraz jagód . Deser jest dobry na każą okazję. Smacznego!