edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Deserek waniliowo pszenno śliwkowy

  • 8
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Błyskawiczny deser z serka homogenizowanego, śliwek i preparowanej pszenicy.

Deserek waniliowo pszenno śliwkowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Deserek waniliowo pszenno śliwkowy

 

  • NA 1 PORCJĘ:
  • 150 g homogenizowanego serka waniliowego
  • 5 łyżek preparowanej pszenicy
  • 2-3 deserowe śliwki – w zależności od rozmiaru

Sposób przygotowania:

Deserek waniliowo pszenno śliwkowy
Śliwki umyłam, osuszyłam, oddzieliłam pestkę, miąższ pokroiłam w niedużą kosteczkę. W szerokiej niskiej szklance ułożyłam warstwami: 2 łyżki preparowanej pszenicy, 1/3 serka homogenizowanego, większą część śliwek, 1/3 serka homogenizowanego, 2 łyżki pszenicy preparowanej, 1/3 serka homogenizowanego. Na wierzchu rozłożyłam pozostałe śliwki i posypałam łyżką pszenicy. Deser najlepiej podać natychmiast, żeby pszenica nie namiękła od serka.
Deserek waniliowo pszenno śliwkowy
Umyte i osuszone śliwki pokroiłam w drobną kosteczkę.
Deserek waniliowo pszenno śliwkowy
Na dno szklanki wsypałam pszenicę i przykryłam warstwą serka.
Deserek waniliowo pszenno śliwkowy
Na warstwę pokrojonych śliwek nałożyłam część serka.
Deserek waniliowo pszenno śliwkowy
I znów przyszła kolej na warstwę preparowanej pszenicy.

Tagi:

śliwki