Sposób przygotowania:
Deserki z kiwi i mascarpone
Białka wybijamy do metalowej miski, umieszczamy nad garnkiem z wrzątkiem, dodajemy cukier i delikatnie ubijamy nad parą tak tylko, by cukier się rozpuścił. Zestawiamy (białka nie mogą się ściąć nad gorąca wodą, trzeba tego pilnować).
Kiwi obieramy i blendujemy, przecieramy przez sitko, by pozbyć się nadmiaru pestek (można to zrobić 2 razy lub dodatkowo użyć gazy, by pozbyć się wszystkich).
Białka ubijamy na sztywno. Mascarpone miksujemy, stopniowo dodajemy ubite białka i na koniec mus z kiwi. Herbatniki łamiemy w drobne kawałki i wkładamy do szklanek/pucharków do 1/3 wysokości, ostrożnie łyżką nakładamy krem.
Na wierzch dorzucamy po kilka ziarenek granatu (lub mogą też być porzeczki), wkładamy po 1/2 herbatnika i chłodzimy w lodówce.
Kiwi obieramy i blendujemy, przecieramy przez sitko, by pozbyć się nadmiaru pestek (można to zrobić 2 razy lub dodatkowo użyć gazy, by pozbyć się wszystkich).
Białka ubijamy na sztywno. Mascarpone miksujemy, stopniowo dodajemy ubite białka i na koniec mus z kiwi. Herbatniki łamiemy w drobne kawałki i wkładamy do szklanek/pucharków do 1/3 wysokości, ostrożnie łyżką nakładamy krem.
Na wierzch dorzucamy po kilka ziarenek granatu (lub mogą też być porzeczki), wkładamy po 1/2 herbatnika i chłodzimy w lodówce.