bogusia82

bogusia82

Złoty Ekspert
[Przepisów: 873]

Torcik gofrowy z bitą śmietaną i nektarynkami

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Ostatnio w bardzo upalny weekend nie chciałam włączać piekarnika wiec postanowiłam upiec torcik gofrowy. Przygotowałam go z masą śmietanową i nektarynkami, wyszedł bardzo smaczny, po przekrojeniu bardzo ładnie się prezentuje.

Torcik gofrowy z bitą śmietaną i nektarynkami

Składniki:

Torcik gofrowy z bitą śmietaną i nektarynkami

 

  • Ciasto:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 czubate łyżki kakao
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1/3 szklanki oleju
  • 0,5 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki wody gazowanej
  • 3 jaka
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Masa śmietanowa:
  • 0,5 litra śmietany kremówki 30%
  • 3 łyżeczki cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 2 opakowania śmietan-fixu
  • Dodatkowo:
  • 8 nektarynek
  • Listki mięty
  • Okrągła gofrownica

Sposób przygotowania:

Torcik gofrowy z bitą śmietaną i nektarynkami
Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, ucierając wlewamy olej, stopniowo dodajemy mąkę przeisaną z proszkiem do pieczenia oraz kakao, powoli wlewamy wodę z mlekiem. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy do ciasta, delikatnie mieszamy łyżką. Gofrownicę mocno rozgrzewamy, łyżką nalewamy porcję ciasta, smażymy przez 4-5 minut.

Upieczone placki gofrów układamy na metalowej kratce, pozostawiamy do całkowitego ostudzenia. Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder wymieszany z cukrem waniliowym i śmietan-fixami, miksujemy. Nektarynki myjemy, osuszamy i kroimy w cienkie plasterki.

Pierwszy blat gofrowy układamy na talerzu lub paterze, wykładamy 3 łyżki masy śmietanowej, układamy plasterki nektarynek, przykrywamy kolejnym blatem, smarujemy masą śmietanową i układamy owoce, z pozostałymi blatami postępujemy w ten sam sposób.

Na wierzchu układamy rozetkę z plasterków nektarynek, dekorujemy listkami mięty, wstawiamy do lodówki. 

Tagi:

ciasta owoce