Sposób przygotowania:
Torcik gofrowy z bitą śmietaną i nektarynkami
Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, ucierając wlewamy olej, stopniowo dodajemy mąkę przeisaną z proszkiem do pieczenia oraz kakao, powoli wlewamy wodę z mlekiem. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy do ciasta, delikatnie mieszamy łyżką. Gofrownicę mocno rozgrzewamy, łyżką nalewamy porcję ciasta, smażymy przez 4-5 minut.
Upieczone placki gofrów układamy na metalowej kratce, pozostawiamy do całkowitego ostudzenia. Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder wymieszany z cukrem waniliowym i śmietan-fixami, miksujemy. Nektarynki myjemy, osuszamy i kroimy w cienkie plasterki.
Pierwszy blat gofrowy układamy na talerzu lub paterze, wykładamy 3 łyżki masy śmietanowej, układamy plasterki nektarynek, przykrywamy kolejnym blatem, smarujemy masą śmietanową i układamy owoce, z pozostałymi blatami postępujemy w ten sam sposób.
Na wierzchu układamy rozetkę z plasterków nektarynek, dekorujemy listkami mięty, wstawiamy do lodówki.
Upieczone placki gofrów układamy na metalowej kratce, pozostawiamy do całkowitego ostudzenia. Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder wymieszany z cukrem waniliowym i śmietan-fixami, miksujemy. Nektarynki myjemy, osuszamy i kroimy w cienkie plasterki.
Pierwszy blat gofrowy układamy na talerzu lub paterze, wykładamy 3 łyżki masy śmietanowej, układamy plasterki nektarynek, przykrywamy kolejnym blatem, smarujemy masą śmietanową i układamy owoce, z pozostałymi blatami postępujemy w ten sam sposób.
Na wierzchu układamy rozetkę z plasterków nektarynek, dekorujemy listkami mięty, wstawiamy do lodówki.
Magdalena88
Jagodowa
SylaUla
Hrabina w kuchni