Sposób przygotowania:
Domowa nalewka z wiśni
Przygotowujemy 3 –litrowy pojemnik typu, butla, najlepiej słoik. Do słoika wsypujemy owoce, w tym przypadku wiśnie, następnie zasypujemy je cukrem. Zamykamy słoik i pozostawiamy w takiej postaci na co najmniej 2 tygodnie, aż cukier będzie dobrze rozpuszczony. Potem dolewamy spirytus i pozostawiamy na 6 tygodni. Po 6 tygodniach odsączamy owoce przez sito, owoce wyrzucamy, sok nalewamy do butelek. Jeżeli mamy ochotę poczekać można dodać 0,5 l wódki i odstawić na kolejne 6 tygodni. Rada: przygotowujemy ją w zależności od gustu, jeżeli ktoś lubi słodką może dodać więcej cukru, jeżeli ktoś preferuje mocną nalewkę, dolać spirytusu. Gdy jest za mocna, przegotowanej wody. Smakoszom nalewek życzę przyjemnych zimnych wieczorów.PS: do nalewki można włożyć gałązkę mięty