Ewa27

Ewa27

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 293]

Domowe ciasto ze śliwkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Jest to ciasto, które piekę często podczas jesieni. To co sprawia, iż jest to jedno z moich ulubionych wypieków to to, iż domowe ciasto ze śliwkami jest pełne aromatu, a zarazem smaczne. Moi domownicy wprost przepadają za tym ciastem.

Domowe ciasto ze śliwkami

Składniki:

Domowe ciasto ze śliwkami

ciasto jasne

ciasto ciemne

dodatkowo

Sposób przygotowania:

Domowe ciasto ze śliwkami
Ciasto jasne:

Jajka wraz z cukrem ubijam na puszystą masę. Dodaje olej. Miksuję. Dodaję mąkę oraz proszek do pieczenia. Miksuję.

Ciasto ciemne:

Jajka wraz z cukrem ubijam na puszystą masę. Dodaje olej. Miksuję. Dodaję mąkę, kakao oraz proszek do pieczenia. Miksuję.

Dodatkowo:

Śliwki myje i usuwam pestki.

Tortownicę smaruję masłem i obsypuję bułką tartą. Wlewam ciasto jasne. Na cieście jasnym umieszczam ciasto ciemne pod postacią łatek. Śliwki układam skórką do góry. Ciasto piekę w 180 stopniach przez około 45 minut. Studzę. Dowolnie dekoruję.