Lucyna86

Lucyna86

Starszy Kucharz
[Przepisów: 13]

Ciasto ze śliwkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 24
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Nie ma chyba nikogo, kto nie ubi ciasta ze śliwkami. Takie ciasto zawsze przypomina dom rodzinny, wypieki naszej mamy i babci.

Ciasto ze śliwkami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Ciasto ze śliwkami

składniki na ciasto

na kruszonkę

Sposób przygotowania:

Ciasto ze śliwkami
Ubijamy białka, potem dodajemy cukier miksujemy, następnie dodajemy żółtka, potem olej, a na końcu przesianą mąkę z proszkiem i delikatnie mieszamy na mniejszych obrotach miksera.

Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem. Na ciasto układamy połówki śliwek i kruszonkę. Ciasto pieczemy w 160 stopniach (termoobieg) około 1h (do suchego patyczka).

Można przed podaniem oprószyć cukrem pudrem lub zrobić lukier. 
Ciasto ze śliwkami
Najlepiej użyć blaszki o wymiarach 37cm x 25cm.