Sposób przygotowania:
Domowe mleko kokosowe
Do garnka wsypujemy wiórki kokosowe, zalewamy przegotowaną zimną wodą, woda powinna całkowicie przykryć wiórki kokosowe, przykrywamy i odstawiamy na noc.
Następnego dnia rano garnek z namoczonymi wiórkami stawiamy na ogniu, podgrzewamy tak żeby nie doprowadzić do wrzenia.
Garnek zdejmujemy z ognia i pozostawiamy do ostudzenia. Dokładnie miksujemy za pomocą blendera, małymi porcjami przekładamy na gazę i dokładnie odciskamy mleko do naczynia.
Gotowe mleko przelewamy do butelki lub słoika i wstawiamy do lodówki. Z podanych składników powinno wyjść litr mleka.
Mleko można przechowywać w lodówce przez kilka dni.
Następnego dnia rano garnek z namoczonymi wiórkami stawiamy na ogniu, podgrzewamy tak żeby nie doprowadzić do wrzenia.
Garnek zdejmujemy z ognia i pozostawiamy do ostudzenia. Dokładnie miksujemy za pomocą blendera, małymi porcjami przekładamy na gazę i dokładnie odciskamy mleko do naczynia.
Gotowe mleko przelewamy do butelki lub słoika i wstawiamy do lodówki. Z podanych składników powinno wyjść litr mleka.
Mleko można przechowywać w lodówce przez kilka dni.