bogusia82

bogusia82

Złoty Ekspert
[Przepisów: 873]

Domowe mleko kokosowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Od pewnego czasu sama robię mleko kokosowe, jest bardzo smaczne i proste do przyrządzenia, dużo lepiej smakuje od mleka ze sklepu.

Domowe mleko kokosowe

Składniki:

Domowe mleko kokosowe

 

  • 400 gram wiórek kokosowych
  • 1-1,2 litr przegotowanej wody
  • Gaza

Sposób przygotowania:

Domowe mleko kokosowe
Do garnka wsypujemy wiórki kokosowe, zalewamy przegotowaną zimną wodą, woda powinna całkowicie przykryć wiórki kokosowe, przykrywamy i odstawiamy na noc.

Następnego dnia rano garnek z namoczonymi wiórkami stawiamy na ogniu, podgrzewamy tak żeby nie doprowadzić do wrzenia.

Garnek zdejmujemy z ognia i pozostawiamy do ostudzenia. Dokładnie miksujemy za pomocą blendera, małymi porcjami przekładamy na gazę i dokładnie odciskamy mleko do naczynia.

Gotowe mleko przelewamy do butelki lub słoika i wstawiamy do lodówki. Z podanych składników powinno wyjść litr mleka.

Mleko można przechowywać w lodówce przez kilka dni.

Tagi:

dodatki napoje