anemon

anemon

Złoty Ekspert
[Przepisów: 693]

Domowy krem kokosowy

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Mocno kokosowy, delikatnie maślany krem. Świetnie smakuje z białym pieczywem. Jego smak do złudzenia przypomina smak znanych pralinek.

Domowy krem kokosowy

Składniki:

Domowy krem kokosowy

 

  • herbatniki – 100 g
  • miękkie masło – 150 g
  • wiórki kokosowe – 50 g
  • cukier puder – 5 łyżek
  • mleko – 3/4 szk.

 

  • PONADTO:
  • płatki migdałowe
  • wiórki kokosowe

Sposób przygotowania:

Domowy krem kokosowy
Herbatniki pokruszyć i przełożyć do miski. Mleko lekko podgrzać i wlać do miski z herbatnikami, wymieszać i odstawić na 10 minut. Po tym czasie miękkie ciastka dokładnie wymieszać łyżka na jednolita masę. Wystarczy zrobić to łyżką, mikser ani blender są niepotrzebne. Dodać miękkie masło, cukier puder, wiórki kokosowe. Całość ponownie wymieszać na jednolitą masę. Pozostawić na godzinę na blacie, a następnie jeszcze raz wymieszać i przełożyć do słoika. Na wierzchu oprószyć wiórkami kokosowymi i płatkami migdałowymi. Przechowywać w lodówce, na chwilę przed podaniem krem z niej wyjąć, aby nieco zmiękł. *zrobiłam na podstawie przepisu @domiwkuchni znalezionym na jednym z portali kulinarnych, tutaj podaję z moimi zmianami