Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 836]

Domowe mleko kokosowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Mleko kokosowe to jeden z głównych składników dań Azji Południowo-Wschodniej. Jest bardzo proste w wykonaniu i przede wszystkim znacznie tańsze niż to sklepowe dlatego zachęcam do domowej produkcji mleka kokosowego :)

Domowe mleko kokosowe Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Domowe mleko kokosowe

 

  • 1 szklanka wiórek koksowych
  • 2 szklanki gorącej wody

Sposób przygotowania:

Domowe mleko kokosowe
Wiórki kokosowe zalewamy 2 szklanki gorącej wody, przykrywamy i odstawiamy na minimum 4 godziny (najlepiej na całą noc ).

Namoczone wiórki przelewamy do blendera kielichowego i blendujemy około 5 minut ( co jakiś czas warto przerwać blendowanie, zebrać łyżką zbierające się po bokach wiórki i zacząć ponownie ).

Zblendowane wiórki przecedzamy przez sitko ( nie wyrzucamy wiórek możemy upiec z nich ciasteczka) a płyn zlewamy.

Tak przygotowane mleko kokosowe trzymamy w lodówce do 3 dni. 
Domowe mleko kokosowe
Wiórki kokosowe zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na 4 godziny
Domowe mleko kokosowe
Namoczone wiórki blendujemy w blenderze przez 5 minut
Domowe mleko kokosowe
Zblendowane wiórki odsączamy na sitku, gotowe mleko przelewamy do butelek