edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Domowe mleko kokosowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 13

Nie tak tłuste jak kupne, ale równie smaczne, łatwe do przygotowania, a przede wszystkim dużo tańsze. Z powodzeniem można nim zastąpić mleko krowie.

Domowe mleko kokosowe

Składniki:

Domowe mleko kokosowe

 

  • NA OKOŁO 1 litr mleka:
  • 20 dag wiórków kokosowych – najlepiej nie konserwowanych dwutlenkiem siarki.
  • 1,2 litra przegotowanej lub źródlanej wody

Sposób przygotowania:

Domowe mleko kokosowe

ETAP 1:

Wiórki wsypać do rondelka, zalać wodą, przykryć i odstawić na około 10-12 godzin.
Po tym czasie podgrzać na tyle, aby płyn nie parzył, kiedy włożymy do niego palec.
Zmiksować przez kilka minut blenderem.

Przecedzić przez złożoną kilkakrotnie gazę i dobrze odcisnąć.
Przechowywać w lodówce, najlepiej w szklanym naczyniu – u mnie świetnie sprawdza się butelka po krowim mleku.

Przed użyciem dobrze wstrząsnąć.

Mleko kokosowe można dolewać do kawy, zamiast krowiego używać do ciast i naleśników. Wspaniale smakują ugotowane na nim płatki ryżowe.