Sposób przygotowania:
Domowe wino ryżowe
Rodzynki płuczemy na sicie i zalewamy wrzątkiem, moczymy przez 1 godzinę aby napęczniały. Następnie odcedzamy. Drożdże rozrabiamy według przepisu na opakowaniu. W 7,5 l wody rozpuszczamy 1,5 kg cukru. Ryż kilkakrotnie płuczemy na sicie. Na dno gąsiora dajemy ryż, rodzynki, zalewamy wodą z sokiem z cytryny i cukrem, rozrabiamy pożywkę wodą i dodajemy razem z rozrobionymi drożdżami. Gąsior zamykamy korkiem z rurką fermentacyjną (do rurki należy dodać odrobinę wody).
Po tygodniu dodajemy syrop z reszty wody 1,2 l i cukru 1,3 kg. Staramy się utrzymać wino w temperaturze 20 stopni. Od czasu do czasu mieszamy wino. Po 6 tygodniach odciągamy wężykiem wino do baniaczka 10 litrowego, rodzynki i ryż odsączamy na sicie i wyrzucamy, natomiast płyn wlewamy naczynia z winem.
Teraz możemy wino dosłodzić do smaku. Odstawiamy na kolejne 6 tygodni. Kiedy na dnie utworzy się osad jeszcze raz zlewamy wino za pomocą rurki, żeby wino było klarowne. Możemy jeszcze raz go osłodzić. Wino będzie młode ale nadające się do spożycia, możemy dalej je zostawić do dalszego dojrzewania i klarowania.
Najlepsze wino udaje się po roku.
Po tygodniu dodajemy syrop z reszty wody 1,2 l i cukru 1,3 kg. Staramy się utrzymać wino w temperaturze 20 stopni. Od czasu do czasu mieszamy wino. Po 6 tygodniach odciągamy wężykiem wino do baniaczka 10 litrowego, rodzynki i ryż odsączamy na sicie i wyrzucamy, natomiast płyn wlewamy naczynia z winem.
Teraz możemy wino dosłodzić do smaku. Odstawiamy na kolejne 6 tygodni. Kiedy na dnie utworzy się osad jeszcze raz zlewamy wino za pomocą rurki, żeby wino było klarowne. Możemy jeszcze raz go osłodzić. Wino będzie młode ale nadające się do spożycia, możemy dalej je zostawić do dalszego dojrzewania i klarowania.
Najlepsze wino udaje się po roku.