Pochodzenie : Chiny
Opis: posiada on ogromne zastosowanie nie tylko w przemyśle spożywczym, ale również w przemyśle piekarniczym, cukierniczym, alkoholowym, ze względu na swą różnorodność. Jest podstawą kuchni orientalnej, a w kuchni europejskiej jest zdecydowanie częściej używany niż kiedyś.
Opis: posiada on ogromne zastosowanie nie tylko w przemyśle spożywczym, ale również w przemyśle piekarniczym, cukierniczym, alkoholowym, ze względu na swą różnorodność. Jest podstawą kuchni orientalnej, a w kuchni europejskiej jest zdecydowanie częściej używany niż kiedyś.
-
Ryż brązowy
Pochodzenie : Chiny
Opis: główne zastosowanie znalazł w kuchni azjatyckiej. Jest świetnym składnikiem do nadziewania mięs pieczonych oraz gotowanych. Idealny w połączeniu z drobiem, mięsami czerwonymi i rybami. Stanowi bazę wielu zapiekanek oraz mieszanek warzywnych. Ze względu na ostry smak dodawany jest do deserów dla ‘przełamania’ smaku. Jest posiadaczem dużej ilości błonnika oraz cennych składników mineralnych.
-
Ryż dziki
Pochodzenie : Ameryka Północna
Opis: największą popularnością cieszy się w duecie z ryżem białym. Posiada dość charakterystyczny smak i zapach, bardzo zbliżony do karczochów w i orzechów, przez co jest idealnym podkreśleniem specyficznej dla Europejczyków kuchni orientalnej. Idealny w daniach, w których głównym składnikiem jest drób, ryby, owoce morza. Nadaje się również jako dodatek do sałatek.
-
Ryż długoziarnisty
Pochodzenie : Chiny
Opis: ryż długoziarnisty nie zawiera dużej ilości skrobi, przez co posiada lekką, sypką konsystencję. Po ugotowaniu ryż się nie klei, przez co idealnie komponuje się z sałatkami, risottami, zupami. Jest bazą kuchni orientalnej. Ponadto dodawany jest do farszu warzywnego i mięsnego, dań rybnych, mięsnych i warzywnych. W Europie i Ameryce cieszy się on ogromną popularnością.
-
Ryż kleisty
Pochodzenie : Japonia
Opis: ze względu na swoją lepką konsystencję i słodki smak , używany jest najczęściej do słodkich potraw, sałatek na słodko, mas, budyniów i puddingów. Stosowany również w przemyśle cukierniczym, oraz w przemyśle alkoholowym przy wyrobie piwa i wina, wytwarza się z niego mąkę, którą później można zagęszczać farsze, sosy, zupy , kremy.
-
Ryż włoski
Pochodzenie : Arborio we Włoszech
Opis: Stosuje się go w przygotowaniu risotta, paelli, oraz puddingów, ponieważ po ugotowaniu posiada odpowiednią twardość. Po połączeniu go z sosem oraz zupą na wierzchu wydaje się zbyt miękki natomiast wewnątrz cały czas posiada idealną twardość pożądana przez kucharzy, tzw. Ryż jest al dente. Dania z zawartością ryżu włoskiego posiadają półpłynną lekko kleistą konsystencję.