Słownik kulinarny

r

Ryż

Ryż
fot. Edipresse / Kowalewscy
Pochodzenie :  Chiny
Opis: posiada on ogromne zastosowanie nie tylko w przemyśle spożywczym, ale również w przemyśle piekarniczym, cukierniczym, alkoholowym, ze względu na swą różnorodność. Jest podstawą kuchni orientalnej,  a w kuchni europejskiej jest zdecydowanie częściej używany niż kiedyś.
  1. Ryż brązowy

    Pochodzenie :  Chiny
    Opis: główne zastosowanie znalazł w kuchni azjatyckiej. Jest świetnym składnikiem do nadziewania mięs pieczonych oraz gotowanych. Idealny w połączeniu z drobiem, mięsami czerwonymi i rybami. Stanowi bazę wielu zapiekanek oraz mieszanek warzywnych. Ze względu na ostry smak dodawany jest do deserów dla ‘przełamania’ smaku. Jest posiadaczem dużej ilości błonnika oraz cennych składników mineralnych.
     
  2. Ryż dziki

    Pochodzenie :  Ameryka Północna
    Opis: największą popularnością cieszy się w duecie z ryżem białym. Posiada dość charakterystyczny smak i zapach, bardzo zbliżony do karczochów w i orzechów, przez co jest idealnym podkreśleniem specyficznej dla Europejczyków kuchni orientalnej. Idealny w daniach, w których głównym składnikiem jest drób, ryby, owoce morza. Nadaje się również jako dodatek do sałatek.
     
  3. Ryż długoziarnisty

    Pochodzenie :  Chiny
    Opis: ryż długoziarnisty nie zawiera dużej ilości skrobi, przez co posiada lekką, sypką konsystencję. Po ugotowaniu ryż się nie klei, przez co idealnie komponuje się z sałatkami, risottami, zupami. Jest bazą kuchni orientalnej. Ponadto dodawany jest do farszu warzywnego i mięsnego, dań rybnych, mięsnych i warzywnych. W Europie i Ameryce cieszy się on ogromną popularnością.
     
  4. Ryż kleisty
    Pochodzenie :  Japonia
    Opis: ze względu na swoją lepką konsystencję i słodki smak , używany jest najczęściej do słodkich potraw, sałatek na słodko, mas, budyniów i puddingów. Stosowany również w przemyśle cukierniczym, oraz w przemyśle alkoholowym przy wyrobie piwa i wina, wytwarza się z niego mąkę, którą później można zagęszczać farsze, sosy, zupy , kremy.
     
  5. Ryż włoski

    Pochodzenie :  Arborio we Włoszech
    Opis: Stosuje się go w przygotowaniu risotta, paelli, oraz puddingów, ponieważ po ugotowaniu posiada odpowiednią twardość. Po połączeniu go z sosem oraz zupą na wierzchu wydaje się zbyt miękki natomiast wewnątrz cały czas posiada idealną twardość pożądana przez kucharzy, tzw. Ryż jest al dente. Dania z zawartością ryżu włoskiego posiadają półpłynną lekko kleistą konsystencję.