Sposób przygotowania:
Domowy jogurt naturalny
Mleko podgrzać do 45 st.C ( jeśli nie posiadasz termometru: zanurz palec w mleku i jeżeli mleko nie parzy tylko jest lekko ciepłe to znaczy, że ma odpowiednią temperaturę)
Następnie dodać jogurt i wymieszać. Potrzymać jeszcze chwilkę na ogniu, aby mieszanka nabrała wcześniejszej temperatury (jogurt ją troszkę obniży)
Przelać mieszankę do termosu i odstawić w ciepłe miejsce na około 8 godzin ( jeśli chcesz, aby twój jogurt był gęstszy, razem z jogurtem do mleka dodaj mleko w proszku!)
Po tym czasie jogurt przelać do pojemniczków i szczelnie zamknąć.
Przechowywać w lodówce do kilkunastu dni. Smacznego!
Następnie dodać jogurt i wymieszać. Potrzymać jeszcze chwilkę na ogniu, aby mieszanka nabrała wcześniejszej temperatury (jogurt ją troszkę obniży)
Przelać mieszankę do termosu i odstawić w ciepłe miejsce na około 8 godzin ( jeśli chcesz, aby twój jogurt był gęstszy, razem z jogurtem do mleka dodaj mleko w proszku!)
Po tym czasie jogurt przelać do pojemniczków i szczelnie zamknąć.
Przechowywać w lodówce do kilkunastu dni. Smacznego!