Sposób przygotowania:
Dżem pomarańczowy 3
Od razu zaznaczam, że taki dżem nie jest super słodki - ma swój charakterystyczny smak - z lekką gorzką nutą - ale w tym cały urok. Mój przepis może nie jest idealny - ale w moim domu przyjął się znakomicie. Wiem, że niektórzy nie dodają żelfixów itd natomiast ja dodaję - widać muszę zjeść od czasu do czasu trochę chemii :) więc gdy tylko widzę w sklepie ładne i tanie pomarańcze wiem co z nimi zrobić ! Tak więc pomarańcze obieram bardzo dokładnie ze skórki, z pestek i twardszych części. Wrzucam do garnka i zaczynam gotować kilka minut aż zrobią się ciepłe. Ciągle mieszam ponieważ łatwo się przypala. Następnie dodaję żelfix i nadal mieszam. Z cytryną postępuje tak samo - obieram dokładnie i usuwam pestki, kroję na mniejsze kawałki i dodaje do garnka. Cytryna zapobiega brzydkiemu "zbrązowieniu" owoców. Bywało ze dżem zrobił się siny dlatego zaczęłam dodawać cytrynę. Dodatkowo nadaje fajny posmaczek. Na sam koniec dodaje cukier. Wszystko razem gotuję i mieszam często. Gdy zacznie bąbelkować to znak, że prawie gotowy:) Gorący nalewam do słoiczków i zamykam szczelnie. najlepsze są małe słoiczki po kupnym dżemie - ja tak robię.