jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Dżem śliwkowo-dyniowy

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 14

Smak trochę odmienny od zwykłych dżemów, a co za tym idzie oryginalny:). Sami komponujemy wyrazistość jego smaku przez dodatek cynamonu, goździków i soku z cytryny.

Dżem śliwkowo-dyniowy Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Dżem śliwkowo-dyniowy

SKŁADNIKI:

Sposób przygotowania:

Dżem śliwkowo-dyniowy

ETAP 1

Dżem śliwkowo-dyniowy
Obrana dynie kroimy na mniejsze części

Dynie kroimy w kostkę.

ETAP 2

Dżem śliwkowo-dyniowy
Ze śliwek usuwamy pestki

Umyte i osuszone śliwki pozbawiamy pestek.

ETAP 3

Dżem śliwkowo-dyniowy
Wymieszane składniki zasypujemy trzcinowym cukrem

. Tak przygotowane składniki przekładamy do garnka i zasypujemy cukrem. Całość stawiamy na wolnym ogniu i podgrzewamy. Gotujemy do momentu jak dynia i śliwki zmiękną.

ETAP 4

Dżem śliwkowo-dyniowy
Gdy śliwki i dynia zmiękną miksujemy je

Miękkie składniki zdejmujemy z ognia i miksujemy, by uzyskać jednolitą masę.

ETAP 5

Dżem śliwkowo-dyniowy
Dżem doprawiamy do smaku

Zmiksowaną dynie i śliwki ponownie stawiamy na ogniu. Dodajemy do nich goździki, cynamon oraz sok z cytryny. Całość smażymy do uzyskania pożądanej konsystencji. Co jakiś czas mieszamy.
Gotowy dżem przekładamy do przygotowanych słoików. Szczelnie zakręcamy i pasteryzujemy około 10 minut.