Sposób przygotowania:
Dżem z dyni i soku z cytrusów
1. Dynię myjemy, osuszamy i obieramy, następnie usuwamy pestki, miąższ ważymy żeby był kilogram dyni. Następnie kroimy na małe kawałeczki i przekładamy do garnka, podlewamy około pół szklanki wody i dusimy do miękkości dyni.
2. Następnie wsypujemy cukier i smażymy cały czas mieszając, aż dżem będzie gęsty. Pod koniec smażenia gdy dżem będzie już gęsty dodajemy wyciśnięty sok z cytryny i pomarańczy. Smażymy jeszcze około 10 minut.
3. Gorący dżem nakładamy do słoików, zakręcamy i odstawiamy do góry dnem do wystudzenia. Po tym czasie przenosimy do spiżarni.
2. Następnie wsypujemy cukier i smażymy cały czas mieszając, aż dżem będzie gęsty. Pod koniec smażenia gdy dżem będzie już gęsty dodajemy wyciśnięty sok z cytryny i pomarańczy. Smażymy jeszcze około 10 minut.
3. Gorący dżem nakładamy do słoików, zakręcamy i odstawiamy do góry dnem do wystudzenia. Po tym czasie przenosimy do spiżarni.
biedroneczki
Babeczka35
Polecam spróbować, bo jest pyszny :)
lukrowanepierniczki
Babeczka35
Bardzo polecam :)
Czekoladka 2
Babeczka35
Dziękuję bardzo :)