jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Miód z mniszka lekarskiego

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 100
         
ocena: 4/5 głosów: 18

Miód dobrze się przechowuje, pysznie smakuje i oczywiście ma wiele cudownych właściwości jak na mniszka lekarskiego przystało.

Miód z mniszka lekarskiego

Składniki:

Miód z mniszka lekarskiego

SKŁADNIKI

  • 10 litrowy garnek kwiatów mleczy (uzbierane z dala od drogi na nie nawożonej łące)
  • Woda (tyle, by zakryła kwiaty,
  • Ok 1,8 kg cukru,
  • 4 cytryny

Sposób przygotowania:

Miód z mniszka lekarskiego

ETAP 1

Miód z mniszka lekarskiego
Kwiaty wykładamy na biały materiał na kilka godzin

Kwiaty mleczy wykładamy na jasne płótno lub papier. Równomiernie rozłożone pozostawiamy na kilka godzin, by przewiędły, a ewentualne robaczki wyszły z nich.

ETAP 2

Miód z mniszka lekarskiego
Kwiaty mniszka zalewamy wodą i gotujemy

Tak przygotowane kwiaty zalewamy wodą, tyle by zostały one zakryte. Do całość dodajemy pokrojone cytryny. Wodę wraz z kwiatami i cytrynami stawiamy na ogniu. Całość gotujemy około 0,5 godziny. Po tym czasie zdejmujemy z ognia i studzimy (najlepiej pozostawić na noc).

ETAP 3

Miód z mniszka lekarskiego
Ostygnięte kwiaty dokładanie odciskamy

Przestudzone kwiaty odcedzamy i dokładnie wyciskamy. Do powstałego syropu dodajemy cukier. Całość gotujemy do momentu jak syrop osiągnie lejącą, „miodową konsystencję”.
Gotowy miód przelewamy do przygotowanych słoiczków, szczelnie zakręcamy i gotowe.