Sposób przygotowania:
Miód z mniszka lekarskiegoETAP 1
![Miód z mniszka lekarskiego Miód z mniszka lekarskiego](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/miod-z-mniszka-lekarskiego-397357.jpg)
Kwiaty mleczy wykładamy na jasne płótno lub papier. Równomiernie rozłożone pozostawiamy na kilka godzin, by przewiędły, a ewentualne robaczki wyszły z nich.
ETAP 2
![Miód z mniszka lekarskiego Miód z mniszka lekarskiego](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/miod-z-mniszka-lekarskiego-397358.jpg)
Tak przygotowane kwiaty zalewamy wodą, tyle by zostały one zakryte. Do całość dodajemy pokrojone cytryny. Wodę wraz z kwiatami i cytrynami stawiamy na ogniu. Całość gotujemy około 0,5 godziny. Po tym czasie zdejmujemy z ognia i studzimy (najlepiej pozostawić na noc).
ETAP 3
![Miód z mniszka lekarskiego Miód z mniszka lekarskiego](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/miod-z-mniszka-lekarskiego-397359.jpg)
Przestudzone kwiaty odcedzamy i dokładnie wyciskamy. Do powstałego syropu dodajemy cukier. Całość gotujemy do momentu jak syrop osiągnie lejącą, „miodową konsystencję”.
Gotowy miód przelewamy do przygotowanych słoiczków, szczelnie zakręcamy i gotowe.
mocsłodkości