Sposób przygotowania:
Miód z mniszka lekarskiegoETAP 1

Kwiaty mleczy wykładamy na jasne płótno lub papier. Równomiernie rozłożone pozostawiamy na kilka godzin, by przewiędły, a ewentualne robaczki wyszły z nich.
ETAP 2

Tak przygotowane kwiaty zalewamy wodą, tyle by zostały one zakryte. Do całość dodajemy pokrojone cytryny. Wodę wraz z kwiatami i cytrynami stawiamy na ogniu. Całość gotujemy około 0,5 godziny. Po tym czasie zdejmujemy z ognia i studzimy (najlepiej pozostawić na noc).
ETAP 3

Przestudzone kwiaty odcedzamy i dokładnie wyciskamy. Do powstałego syropu dodajemy cukier. Całość gotujemy do momentu jak syrop osiągnie lejącą, „miodową konsystencję”.
Gotowy miód przelewamy do przygotowanych słoiczków, szczelnie zakręcamy i gotowe.
mocsłodkości