pigwa

pigwa

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 103]

Dżem renklodowy z dodakiem jeżyn

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Dżem z renklod i jeżyn ...

Dżem renklodowy z dodakiem jeżyn

Składniki:

Dżem renklodowy z dodakiem jeżyn

 

  • 1 kg dojrzałych śliwek (Renkloda Ulena)
  • 1 szklanka jeżyn
  • około 1/2 kg cukru
  • 1 czubata łyżka żelatyny do zagęszczenia dżemu (niekoniecznie)

Sposób przygotowania:

Dżem renklodowy z dodakiem jeżyn
Śliwki obrać ze skórki i odkroić miąższ od pestek. Obrane i wypestkowane śliwki, umyte jeżyny zasypać cukrem i gotować na małym ogniu, aż nadmiar wody odparuje (około 3-4 godzin). Najlepiej pogotować trochę ostudzić i za jakiś czas wstawić z powrotem na mały ognień. Pod koniec gotowania można dodać żelatynę i wymieszać z gotującymi się owocami, żeby się rozpuściła. Gorący dżem nakładać w słoiki. Można zapasteryzować.

Tagi:

śliwki