Sposób przygotowania:
Egzotyczne banany
Banany obrać i pokroić w dość grube, skośne kawałki. Włożyć do miski i zalać 2 łyżkami wódki (ja dodaję taką z cząstkami miąższu pomarańczy), zostawić na chwilę by banany wchłonęły płyn i dobrze się "zamarynowały". Przygotować ciasto : do miski wsypać szklankę mąki, jajko i szklankę wody (musi być dość chłodna). Wymieszać . Banany oprószyć mąką i jeszcze raz zamieszać. Dodatkowo przed zamoczeniem w cieście każdy kawałek jeszcze raz oprószyć mąką, by ciasto lepiej przylegało. Do wysokiego garnka wlać olej tak by banany były w całości pokryte podczas smażenia ( mniej więcej około 3 cm.). Smażyć banany na zloto. Po wyjęciu odsączyć nadmiar oleju na papierowym ręczniku. I gotowe, prosty i smaczny deser. Dodatkowo można przygotować coś w rodzaju sosu choć nie jest to konieczne. Sam w sobie deser jest pyszny, ale jeśli chcemy podać go bardziej wykwintnie, będzie lepiej się prezentował. - 300 ml mleka, - 4 łyżki kakao, - 1 łyżeczka mąki, - 3 łyżki cukru, - 1 cukier waniliowy, - 1 łyżeczka masła. Mąkę i kakao rozprowadzić w odrobinie zimnego mleka, resztę mleka zagotować z cukrem, cukrem waniliowym i masłem. Trochę gorącego mleka wlać do rozprowadzonego z mlekiem kakao i wymieszać. Następnie połączyć już wszystko i mieszając zagotować. Podawać na ciepło lub zimno Gotowe banany ułożyć na kremie. Można też dodać gałkę lodów waniliowych lub śmietankowych i gotowe. Smacznego.