Sposób przygotowania:
Elegancki sorbet.Z jednej cytryny delikatnie skroic skorke(pozostawiajac ja do dekoracji) i wycisnac sok.Z pozostalych 4 cytryn sciac czubki i ogonki tak,aby z owocow mozna bylo usunac miazsz bez uszkodzenia skorki i zeby mozna je pozostawic w pozycji pionowej.Usunac miazsz i zmiksowac lub przetrzec przez sito.W wysokim naczyniu zmiksowac miazsz z cytryn,wycisniety sok,schlodzony gazowany napoj,szczypte soli,cukier i bialko-powinna powstac puszysta piana.Piane przelozyc do miseczek i wstawic do zamrazalnika przynajmniej na 2 godziny-w tym czasie sorbet nalezy kilkakrotnie zamieszac.Na 15 minut przed podaniem sorbet przelozyc z zamrazalnika do lodowki,aby troche zmiekl.Masa sorbetowa napelnic cytryny,przybrac wiorkami skorki cytrynowej i listkami melisy.