Ag.Zetka

Ag.Zetka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 910]

Sorbet z mrożonych truskawek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Sezon na truskawki już za nami, ale na szczęście przygotowałam spore zasoby mrożonych owoców. Z części z nich zrobiłam pyszny, orzeźwiający sorbet.

Sorbet z mrożonych truskawek

Składniki:

Sorbet z mrożonych truskawek

 

Sposób przygotowania:

Sorbet z mrożonych truskawek
Z cytryny wyciskamy sok.

Zamrożone truskawki wsypujemy do lielicha blendera kielichowego, wsypujemy cukier, dodajemy sok z cytryny. Całość blendujemy na jednolitą masę owocową. Jeżeli masa jest zbyt gęsta, rozcieńczamy ją wodą lub odrobiną mleka.

Masę owocową wlewamy do pojemnika, który wstawiamy do zamrażarki. Przez pierwsze 6 godzin mrożenia sorbet wyjmujemy z lodówki raz na godzinę i miksujemy go, aby rozbić kryształki lodu.