alaaa

alaaa

Złoty Ekspert
[Przepisów: 654]

SUPERPRZEPIS

Eton mess z rabarbarem

  • 9
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 14

Lekki, delikatny rozpływający się w ustach klasyczny deser. Lekko kwaśny rabarbar i słodkie bezy - polecam!

Eton mess z rabarbarem

Składniki:

Eton mess z rabarbarem

 

  • 200 g rabarbar czerwony
  • cukier do smaku
  • 250 ml zimnej kremówki 30 %
  • bezy
  • truskawki do dekoracji

Sposób przygotowania:

Eton mess z rabarbarem
Rabarbar oczyści ,obrać z skórki i pokroić w małe kawałki.Do rondelka wlać trochę wody dodać rabarbar 2 łyżki cukru i gotować do miękkości.W zależności od ilości płynu podsmażać rabarbar od czasu do czasu mieszając do odparowania i uzyskania gęstawej masy.Dosłodzić do smaku i ostudzić. Zimną kremówkę ubić na sztywno(nie słodzimy). Bezy podzielić na mniejsze kawałki. W szklance układać warstwami:bita śmietana,bezy,mus rabarbarowy.Udekorować bezą,truskawką i listkiem mięty.Spożywać bezpośrednio po przygotowaniu.

Tagi:

beza bezy